Waar moet je zijn voor Nederlandse natuur

geschatte leestijd: 10 minuten
door Jannieke,

Nederland heeft diverse landschappen en veel te bieden. Met jullie willen wij onze favoriete plekken delen!

Altijd hield ik al van wandelen in de natuur. Omdat ik in de Veluwe ben opgegroeid en nu weer woon, ben ik bekend met veel bosgebied en ook heidevlakten en zandverstuivingen. Door het coronavirus heb ik nog meer nieuwe plekjes ontdekt en zijn we Nederland op een andere manier gaan bekijken. Door het hele land hebben wij vrienden en familie wonen en een weekendje weg proberen we altijd te doen waar we nog niet geweest zijn. Op deze manier hebben we veel natuurgebieden ontdekt en gezien wat de Nederlandse natuur allemaal te bieden heeft. 

Veluwe

Afgelopen jaren hebben we vaak gekampeerd op natuurkampeerterreinen. We houden van kamperen bij de boswachter en hebben gekampeerd bij Kootwijk waar je veel bosgebied hebt en het Kootwijker Zand, wat de grootste zandverstuiving in West-Europa is. In het midden van dit gebied vind je  een stukje historie door het monumentale Radio Kootwijk.  In de jaren 20 is dit zendstation gebouwd om contact te houden met het toenmalige Nederlands-Indië. Het bouwwerk is indrukwekkend in een prachtige omgeving.

In de Veluwe vind je ook het Kootwijker Zand. De zandverstuivingen zijn ontstaan doordat er veel ontbossing was in de Middeleeuwen. Door de boskap is er bijna geen oerbos te vinden, maar vooral nieuwe aanplanting. Door de zandverstuivingen kreeg de landbouw geen kans en verdreef dit de mens uit dit gebied. Pas tegen het einde van de negentiende eeuw kwamen mensen terug naar de Veluwe.

Kootwijker Zand

Loenen ligt aan de rand van de Veluwe en nabij is een groot bosgebied, waar vele wildschermen staan. Tijdens het kamperen bij de boswachter hoorden we vaak de bosuil roepen, wat heel indrukwekkend is in de stilte van de nacht. Loenen heeft een halte voor de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, wat een leuke ervaring is voor jong en oud.

De Ginkelse Heide is een heidegebied in Ede waar zowel heide als bos is. Eind augustus en begin september staat de hei in de bloei, wat een prachtige paarse gloed geeft. Omdat we in de Veluwe wonen, nemen we onze eigen omgeving wel eens voor lief. Ik dacht dat ik de heide nou wel eens gezien zou hebben, maar door de vele wandelingen leer ik toch heel veel over het gebied. Er zijn Spaanse runderen en wilde paarden uitgezet om te grazen. Het bos bij de Ginkelse hei heeft de grootste ravenpopulatie en elk gebied heeft zijn eigen roofvogels. Bovendien is er een schaapskooi te vinden midden op de Ginkelse Heide, waarvan de kudde door twee broers wordt gehouden.

Heide in bloei op de Veluwe

Duingebieden

Nationaal Park Zuid Kennemerland is een prachtig duingebied van ongeveer 3800 hectare. Evenals het Noordhollands Duinreservaat van 7300 hectare, zijn deze duingebieden veelzijdig en een oase van rust. Hoewel het dichtbij de randstad is, realiseer je dat niet als je een wandeling maakt. Het verraste mij dat het duingebied subtiel over gaat in bosgebied. Met wandelen kom je vele grazers tegen, heel andere vogels zoals de nachtegaal en hele andere beplanting. Een strandwandeling is voor ons een andere manier van gronden.

Wil je meer lezen over het Zuid-Kennemerland, klik hier voor ons blog hierover.

Parnassia aan Zee
Nationaal Park Zuid Kennemerland

Waddengebied

In Noord-Nederland heb je bij het waddengebied weer een unieke omgeving bij de Dollard. De Dollard is het gebied waar zoet en zout water elkaar ontmoet. Dit zorgt voor veel verschillende soorten vogels die je vanuit het bezoekerscentrum kan bekijken en gelijk iets kan leren over de omgeving. Jaarlijks komen miljoenen vogels naar het waddengebied om te foerageren en te broeden. Bovendien heb je een grote kans om zeehonden te spotten in het waddengebied! Kijk goed naar de zandbanken en neem een verrekijker mee. Elk Waddeneiland heeft zijn eigen charme en vooral rust omdat er weinig of geen auto’s zijn.

Waddengebied Groningen

Zuid Nederland

Limburg is een heuvelland met vele bossen. Eerlijk gezegd hebben we dit gebied niet heel bewust bezocht, dus daar ligt nog iets te ontdekken. Wel weet ik dat Limburg een rijke geschiedenis heeft, zoals de historische stadskern van Valkenburg, wat absoluut de moeite is om te bezoeken. De stad ligt te midden van vele natuurparken en bosgebieden.

In Noord-Brabant heb je de Biesbosch. Nationaal Park de Biesbosch is een uniek rivierdelta met getij. Het is een avontuurlijk natuur- en recreatiegebied waar je kan wandelen, bootje varen of fietsen. Kijk goed om je heen, mogelijk zie je een bewoner van de Nederlandse Big Five, de bever.

Uitzicht Zuid Limburg vanuit uitkijktoren Vaals

Poldergebied

In de polders heb je meer vlaktes en weilanden, maar daardoor ook hele andere watervogels. Zo hebben wij de Purperen Reiger gespot en veel grutto’s. Een polder is een omgeven gebied van waterkeringen. Vroeger waren deze gebieden veenmoerassen. Molens en gemalen worden gebruikt om de waterstand te regulieren, Nederlands trots. Een bekend gebied en voorbeeld hiervan is Kinderdijk. Een mooi stukje Nederlandse historie waar je leert hoe dit ontstaan is.

Poldergebied bij Vlist
Kinderdijk

Kortom

Door in veel verschillende natuurgebieden te blijven voor meerdere dagen, heb ik geleerd goed om me heen te kijken en op te merken wat de omgeving uniek maakt. Voor mij zit deze onderscheiding in flora en fauna en ik kan daar steeds meer onderscheid in maken. Het is een manier om te aarden, om in contact te komen met de natuur en mezelf uit te dagen en iets nieuws te leren. Ik kan maar één ding concluderen: op het kleine Nederlandse natuuroppervlakte is er veel te zien en te leren.

Omslagfoto door Jochem van Rijswijk